Loyal-T

O LoyalT γεννήθηκε στο Περιστέρι το 1973 και πρωτάκουσε rap στις αρχές των 80ς σε μικρή ηλικία, ξεκινώντας με τις επιτυχίες της εποχής που είχαν αρχίσει να κατακτούν την Ευρώπη. Το 1983 πρωτοήρθε σε οπτική επαφή με το bboying από τα πλάνα της ταινίας Flashdance. Ως εκ των πραγμάτων, όμως, τόσο για τον ίδιο όσο και για όλον τον κόσμο τότε, η ενημέρωση και η επιμόρφωση έπρεπε, προφανώς, να έρθει από τους pioneers των ΗΠΑ. Αυτό συνέβη με τις ταινίες Breakin 1’, Beat Street και Breakin’ 2 το 1984. Αυτές ήταν η αφορμή να ακολουθήσει τον νεωτερισμό του bboying. Στο δεύτερο μισό των 80ς, μαζί με άλλους hip hop οπαδούς δοκίμασαν πειραματικά το σχηματισμό ενός εφηβικού crew (TJT Dynamite) που εκτός του χορού, έπαιζαν σε Roland synths κομμάτια των Kraftwerk, Shango κλπ. Παρότι το σχήμα, διέθετε ΕλληνοΚαναδό MC και beatboxer αποδείχτηκε μια βραχύβια προσπάθεια που δεν προέβη τελικά σε ηχογραφήσεις, ωστόσο, κράτησε τη hip hop φλόγα ζωντανή μέσα του. Στα 90ς , σχημάτισε ένα turntablism crew, τους ΑΝΞΛΓΚΤΣ Επίπεδες Δίνες, μέλη του οποίου συμμετείχαν και στο Ελληνικό DMC. Η ομάδα είχε κυκλοφορήσει και ένα mixtape, το 1998, με τίτλο “Time Cuts / Χρονικές Τομές”. Το 1999 του γίνεται για πρώτη φορά πρόταση από ένα Ελληνικό κολλέγιο να μιλήσει για την ιστορία του graffiti, προβάλλοντας το Style Wars.

Το 2000, μέσω emails, έχει τις πρώτες του επαφές με το δάσκαλό του, τον απόλυτο hip hop θρύλο σε ανθρώπινη μορφή, τον Ramm:Ell:Zee. Ο LoyalT εξηγεί στο δάσκαλό του, το πώς σκέφτεται να συνδέσει τις τέχνες του bboying και του turntablism με τις εικονοκλαστικές και φουτουριστικές θεωρίες του ίδιου του Rammellzee. Ο Rammellzee εγκρίνει και του δίνει επίσημη εντολή, σε κρυπτογραφημένη γλώσσα, να το κάνει αυτό. Ως εκ τούτου, ο LoyalT αρχίζει να γίνεται δυσνόητος σε πολλά που λέει, αλλά ο στενός του κύκλος κατανοεί την αποστολή και το επόμενο επίπεδο που καλείται να διαβεί. Αποτέλεσμα είναι να γεννηθεί η Θεωρία της ΥπερΣυμμε3ς, μιας «αναλυτικής και επεκτατικής επιστήμης πάνω στη φύση του hip hop».

Το 2001, βοηθά στη διεξαγωγή του πρώτου Battle Of The Year Greece στο Θέατρο Φοίνικα, στη γενέτειρά του, το Περιστέρι. Το 2002, γνωρίζει τον Eversor, τον CutBrawl, τον JKOne και ενσωματώνεται στους Phase3. Το 2003 καλείται στο ΠΑ.ΠΕΙ να μιλήσει για την τέχνη του turntablism προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ Scratch. Αυτό γίνεται η αφορμή να ασχοληθεί με τον υποτιτλισμό των κλασσικών ταινιών Wild Style, Style Wars, Beat Street, Breakin 1, 2. Μαζί με τους Phase3 φέρνει στην Ελλάδα τους Γερμανούς DMC πρωταθλητές Noizy Stylus για ένα turntablism jam. Το 2008, διοργανώνει την πρώτη επέτειο (με μια μικρή καθυστέρηση για τα 25 χρόνια) της ταινίας Wild Style στο Bios, με προβολή της για πρώτη φορά με ελληνικούς υποτίτλους. To 2010 επανενώνεται με τον Mike Senior και στη σχολή του τελευταίου, τη Burning Steps στο Περιστέρι ξεκινά μια σειρά σεμιναρίων για την ιστορία του hip hop. Στο Freestyle Session που διοργάνωσε ο Mike Senior, o LoyalT καλεί στην Ελλάδα τον θρυλικό DonaldD από το Bronx, ως συμπαρουσιαστή του battle μαζί με τον MC Trix, και εκ μέρους της ελληνικής hip hop σκηνής βραβεύει τον DonaldD για την προσφορά στη hip hop κουλτούρα. Το 2012 και 2013 εργάζεται ως συνδιοργανωτής του Meeting of Styles στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, στον ίδιο τόπο που «ξεκίνησαν» όλα, 20 χρόνια πριν με το live των Public Enemy. Το 2013 με αφορμή το ξαφνικό θάνατο του NikoWaveomaticBirakos σχηματίζεται η bboy ομάδα Waveomatics και ο LoyalT λειτουργεί ως μέντοράς της, συνοδεύοντάς τη σε πολλές εμφανίσεις της, όπως αυτή προς τιμήν του KillahP στο Σύνταγμα. Το 2014 κυκλοφορεί το βιβλίο του “New Rap LanguageWhat does it all mean?” από τις εκδόσεις Βιβλιοτεχνία. Με αφορμή την έκδοση αυτή, καλείται για διαλέξεις και σε άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς και hip hop φεστιβάλ (THHF, Hip hop Smile) και συλλογικότητες. Το 2019 παρουσίασε μια μελέτη πάνω στα πρώιμα ίχνη hip hop έκφρασης μέσα στις ελληνικές βιντεοκασσέτες των 80ς.

Μέχρι σήμερα και εσαεί, συνεχίζει το έργο του ως ερευνητής της hip hop ιστορίας, συλλέγοντας δίσκους, διασώζοντας αρχεία, ντοκουμέντα και ephemera της πιο κλασσικής και παραγωγικής περιόδου (1970-2000) του hip hop.

Occupation: DJ, B-Boy / B-Girl
Hometown: Athens
Area: Greece
First appearance: 1997
Other names: Loyal-T73, Taki1280
Real name:
Born date:
Styles: Boom Bap
Website:
Members: Members of Group

Please Login or Create Account to add new Artists / Group or to suggest your corrections in Hip Hop Community

Please select if you want to add an Artist or Group

Please fill all the information you are sure about

Select Occupation

Born Date

Year of first Appearance


Only jpeg, jpeg, png | Max File Size:3Mb

If you want, let us know you

1
0:00
0:00
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0