Ημισκούμπρια

Τα Ημισκούμπρια (ή αλλιώς Ημίζ) είναι ελληνικό hip hop μουσικό συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1994 και αποτελείται από τους Δημήτρη Μεντζέλο, Μιθριδάτη και Πρύτανη.

Πρώιμα χρόνια

Το όνομα του συγκροτήματος είναι όρος παρεΐστικος που, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που μπορεί και ελίσσεται στις δύσκολες ώρες, σαν το “σκουμπρί”.

Οι τρεις τους ήταν φίλοι πολλά χρόνια κι έγραφαν στίχους για ό,τι τους ενοχλούσε γύρω τους. Τα Ημισκούμπρια, όπως και άλλα hip hop συγκροτήματα της εποχής, γνωρίστηκαν μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής του Δημήτρη Μεντζέλου στο Space FM το 1992, ενώ ξεκίνησαν να κάνουν μαζί μουσική το 1993. Το 1994, δημιούργησαν συγκρότημα με όνομα “Αδιάφθοροι”, όπου συμμετείχε και ο φίλος τους, Sick. Μέχρι τότε, ο έφηβος Μιθριδάτης είχε ένα συγκρότημα, τους Tar N Feathers, και ζήτησε από τον Μεντζέλο να γίνει ο MC τους, χωρίς ποτέ αυτό να γίνει πραγματικότητα. Ο Πρύτανης αρχικά ήθελε να είναι MC, όμως σύντομα διαπίστωσε ότι δεν ήταν αρκετά καλός. Αν και αρχικά προσπάθησαν να γράψουν κοινωνικοπολιτικό στίχο, σύντομα διαπίστωσαν ότι δεν τους έβγαινε πραγματικά, κι έτσι σύντομα μετονομάστηκαν σε Ημισκούμπρια, αποκτώντας το χαρακτηριστικό σατιρικό ύφος τους, επηρεασμένοι από τους Beastie Boys, τους Black Sheep και τους De La Soul. Πιο συγκεκριμένα, τα Ημισκούμπρια δημιουργήθηκαν το 1994 με αρχικά μέλη τον Μεντζέλο και τον Μιθριδάτη. Αφού ο Sick κατατάχτηκε στον στρατό, ο Πρύτανης αποφάσισε να προσχωρήσει στα Ημισκούμπρια στις αρχές του 1995, οδηγώντας στην διάλυση των Αδιάφθορων.

Η πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση των τριών μελών του συγκροτήματος έγινε το 1993, ως μέρος του rap supergroup Radicals, με τα ψευδώνυμα Master J (Δημήτρης Μεντζέλος), Junior J (Μιθριδάτης) και Hard C (Πρύτανης) στο EP με τον τίτλο R.E.A.L.. Το 1994, συμμετείχαν και τα τρία μέλη του συγκροτήματος, ως Αδιάφθοροι, σε μία συλλογή της FreeStyle Productions, με το τραγούδι Το Hip Hop δεν Σταματά, το οποίο αργότερα συμπεριλήφθηκε στον πρώτο τους δίσκο ως Ημισκούμπρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δική τους ομολογία, το πρώτο τραγούδι των Ημίζ είναι Ο Μοναχός, γραμμένο το 1994. Εκείνη την περίοδο, είχαν ηχογραφήσει αρκετές κασέτες, τις λεγόμενες “ημισκουμπριακές”. Πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη του Δημήτρη Μεντζέλου, Ο Βρωμύλος, που κυκλοφόρησε κατά λάθος.[4]

Το 1995 αποφάσισαν να εισέλθουν στη δισκογραφία. Εκείνη την εποχή, ψάχνοντας o Πρύτανης για κάποιο studio ηχογραφήσεων που να διαθέτει sampler, σε μία συζήτηση που είχε με τον Νίκο Βουρλιώτη των Goin’ Through, (συνάδελφος εκείνη την περίοδο του Μιθριδάτη στο δισκοπωλείο Metropolis), ο Νίκος προτείνει τον συνεργάτη του στους Goin’ Through, Μιχάλη Παπαθανασίου.

1996-2006
Τον Απρίλιο του 1996, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο 30 Χρόνια Επιτυχίες, περίπου ένα μήνα μετά από το cd single “Η Τσόντα”, που απροσδόκητα άγγιξε τις πωλήσεις των 30.000 αντιτύπων και έγινε ο πρώτος χρυσός ελληνικός hip hop δίσκος. Την επιτυχία του πρώτου τους δίσκου, ήρθε να συνεχίσει Ο Δίσκος Που Διαφημίζετε που έγινε πλατινένιος με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 50.000 αντίτυπα. Την ίδια χρονιά, ο Μιθριδάτης και ο Πρύτανης, σε συνεργασία με τον Μιχάλη Παπαθανασίου, ανέλαβαν την μουσική παραγωγή του πρώτου και μοναδικού δίσκου του στενού τους συνεργάτη, Dr. Dreez, με τίτλο “Αμφιθυμία”, που είχε G-Funk επιρροές.

Ανάλογη επιτυχία με τους δύο προηγούμενους είχε και ο τρίτος τους δίσκος, το 1998, με τίτλο Στενές Επαφές Με 3ς Τύπους, που επίσης έγινε χρυσός, αποσπώντας το χρυσό single Η Μαγική Τσατσάρα. Την ίδια χρόνια, εμφανίστηκαν σε διαφήμιση του Milko.

Το 1999 βρήκε τα Ημισκούμπρια να μετακομίζουν στη δισκογραφική στέγη της Universal και στο ιστορικό label της Def Jam, η οποία έδωσε για πρώτη φορά το label της σε ευρωπαϊκό συγκρότημα. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το 2030 και το soundtrack της ταινίας του Νίκου Περάκη Θηλυκή Εταιρεία, με τίτλο Ο Παπαγάλος.[5]

Το 2000, προχώρησαν στη δημιουργία της LA KLiKARiA, ενός rap supergroup που αποτελούνταν από τους ίδιους, τους Καβουροδεινόσαυρους, τον Dr. Dreez, τη Μαριλέττα και τον Sifu VERSUS και κυκλοφόρησαν ένα δίσκο. Ωστόσο, το project δεν επαναλήφθηκε για περίπου 15 χρόνια.

Το 2001 κυκλοφόρησε το πέμπτο τους άλμπουμ, με τίτλο Τη Λόλα απ’ τη Φωτιά Ποιος θα τη Βγάλει;.[6] Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε η επιτυχία Πάμε Όλοι Μαζί σε μια Παραλία, σε συνεργασία με τη Μαριλέττα.[7]

Το 2002, ηχογράφησαν τραγούδι για την κινητή τηλεφωνία Cosmote, ενώ περίπου την ίδια περίοδο έκαναν μια ραδιοφωνική διαφήμιση για τα Jumbo.

Το 2003, τα Ημισκούμπρια χρησιμοποιήθηκαν σε cd rom που μιλούσε για την πρόληψη από τους σεισμούς.[8] Την σεζόν 2003-2004, γύρισαν κάποια σκετσάκια με τίτλο Show Funkin’ What?,[9][10] που προβλήθηκαν από το Star Channel, ενώ το 2005 έπαιξαν σε διαφήμιση του Νίκα.[10]

Το 2004 και μετά από τρία χρόνια δισκογραφικής απουσίας, κυκλοφόρησαν με την Minos-EMI τις Γυναικολογίες, δίσκο αφιερωμένο στις γυναίκες. Σε συνεργασία με την Henessy, κυκλοφόρησαν λίγους μήνες αργότερα το CD Single Ήπια 15, καθώς και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού στις remix εκδόσεις του, καθώς και το βίντεο κλιπ του Σεξ.

Το 2006, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του συγκροτήματος στο δισκογραφικό στερέωμα, κυκλοφόρησαν το έβδομο άλμπουμ τους, με τίτλο Η Απλή Μέθοδος Των Τριών.

2007-παρόν
Το 2007, χρησιμοποιήθηκαν σε αντικαπνιστικό cd rom με το κομμάτι Πάφα πούφα το Τσιγάρο[8] και τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν το τραγούδι με τίτλο Τα Χριστούγεννα Σημαίνουν.[11]

Το 2008, συμμετείχαν στο soundtrack της ταινίας Πεθαίνω για Σένα, με το τραγούδι Προσοχή Σκύλος Δαγκώνει, σε συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.[12]

Το 2009, μετά από 13 επιτυχημένα χρόνια πορείας με τα Ημισκούμπρια, ο Μιθριδάτης κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο Αιρετικά Ερωτικός σε συνεργασία με τον Πρύτανη από τη Legend.

Το 2010 τα Ημισκούμπρια έβγαλαν καινούργιο κομμάτι με θέμα την οικονομική κρίση με τον τίτλο Πώς να Σου το Πω από τη Universal,[13] ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το Μια Ιθαγενή με συμμετοχή του Ψ,[14] τραγούδι το οποίο σηματοδότησε την περίοδο της ανεξάρτητης δισκογραφίας του συγκροτήματος. Έκτοτε, κυκλοφορούν ανεξάρτητα στο διαδίκτυο νέα τραγούδια ως σόλο καλλιτέχνες.

Το 2015, μετά από 15 χρόνια, επέστρεψε η La Klikaria αποτελούμενη από όλα τα νέα μέλη της Imiz Biz (Ημισκούμπρια, Σέξπυρ, Τρι.Π.Α. Κρου, Stereo Mike, SMA, Μαύρος Ήλος, Sφalma & QB Mix) με ένα νέο single με τίτλο #GoogleDatShit.[15]

To 2016, συμπληρώνοντας 20 χρόνια στην δισκογραφία, το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα καινούριο τραγούδι για να γιορτάσει το γεγονός με τίτλο Λε Χάμ.

Συνεργασίες
Κατά περιόδους, έχουν κάνει αρκετές εμφανίσεις σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, όπως: Λουκιανός Κηλαηδόνης, Βασίλης Καζούλης, Βαγγέλης Γερμανός, Μανώλης Ρασούλης, Πωλίνα, Γιάννης Λογοθέτης, Ευσταθία, Βαλάντης, Πάμελα, Etsi De, Goin’ Through, Σέξπυρ, Trendy HooliGuns, Tus, SMA, SUFFIX, SoulBro, Σκιές, Killah P, Haji Mike, Σίγμα Πι, DJ The Boy, Cenobite. Για αρκετά χρόνια, η Nike είχε αναλάβει την ενδυμασία του συγκροτήματος.[10]

Occupation: MC
Hometown:
Area: Athens, Greece
First appearance: 1994
Other names: Ημιζ
Real name:
Born date:
Styles:
Website:
Members:

Please Login or Create Account to add new Artists / Group or to suggest your corrections in Hip Hop Community

Please select if you want to add an Artist or Group

Please fill all the information you are sure about

Select Occupation

Born Date

Year of first Appearance


Only jpeg, jpeg, png | Max File Size:3Mb

If you want, let us know you

1
0:00
0:00
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0